Tuulerõuged

Tuulerõuged on üsna tavaline ja kergesti nakkav lapseea haigus, mida iseloomustab sügelev villiline nahalööve. Haiguse põhjustajaks on Varicella-zoster viirus, mis kuulub herpesviiruste perekonda.
Tuulerõuged on tavaliselt just lapsi ohustav nakkushaigus. Enamik inimesi on selle täiskasvanuikka jõudes juba läbi põdenud.

Lapsed on enimohustatud
Väikelapsed põevad tuulerõugeid tavaliselt kergekujuliselt. Samas võib imikutel ja nõrga immuunsüsteemiga lastel see haigus kulgeda raskelt, anda tüsistusi ja seada ohtu isegi lapse elu. Riskigruppi kuuluvad ka kortikosteroide ning vähivastast keemiaravi saavad inimesed.
Haiguse ülekanne
Varicella-zoster viirus levib hingamisteede kaudu või kokkupuutel lööbega, võimalik et ka riietega, mis on haigega kontaktis olnud. Vähem tõenäoliselt kannab nakkust edasi inimene, kellel on vöötohatis.
Tuulerõugetesse haigestumine
Tuulerõuged on nakkavad 1-2 päeva enne lööbe nahale ilmumist kuni koorikute tekkimiseni 5 kuni 6 päeva jooksul. Lööve ise võib nahale jääda veel kaheks nädalaks.
Tuulerõugete peiteaeg (aeg kontaktist haigega kuni haigusnähtude ilmnemiseni) on 10-20 päeva.
Tuulerõugetele iseloomulik nahalööve
Nahalööve saab alguse väikestest punastest täppidest, mis on alguses nahaga samal tasapinnal, kuid mõne aja möödudes tursuvad. Nendest omakorda moodustuvad väga lühikese aja jooksul villid. Lööve võib esineda üle terve keha, kuigi põhiliselt on haiguskolletega kaetud just nägu, pea ja keha. Arvuliselt võib haiguskoldeid nahal olla vaid paar tükki või lausa mitusada.
Viie või kuue päeva pärast villid kuivavad ning tekivad koorikud. Punased täpikesed, villid ja koorikud on nahal samaaegselt. Lööve on äärmiselt sügelev, mis põhjustab lapsele ebamugavustunnet ning öösiti unehäireid. Suu limaskestale võivad tekkida haavandid, mis segavad söömist.
Levinumad sümptomid
Põhiliseks sümptomiks on villiline nahalööve, mis kaob kolme nädala jooksul pärast nakatumist.
Teised tuulerõugetega kaasnevad sümptomid – kerge palavik, letargia, peavalu ja isutus – võivad tekkida juba paar päeva enne lööbe ilmumist. Mõnel juhul esineb ka lümfisõlmede suurenemist. Kuigi nimetatud haigusnähtusid on lastel harva, võivad need täiskasvanutel hoopis tõsisemaid probleeme tekitada.

 
Tuulerõuged

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

LINNUD JA LOOMAD SÜGISEL ! 14.10-18.10